Må jeg præsentere Cappuccino!

Må jeg præsentere Cappuccino!

Der er altså noget luksus over denne skønne kaffe drik – espresso, steamet mælk og det lækre lag mælkeskum. Og sidst – men bestemt ikke – mindst; kakaodrys eller kanel på toppen. Jeg ved godt at vi er mange I Danmark, der forbinder kanel med jul. Men kanel kan altså noget, hele året rundt. 

For et par år siden var jeg I Spanien en sommer. Det var meget varmt, men på trods af det, så skulle jeg altså bare have en lækker cappuccino. På toppen var der drysset et lag kanel. Først tænkte jeg faktisk, at det var lidt synd at ødelægge min sommer cappuccino med kanel, men jeg kastede mig ud I det. Og det smagte bare så godt. Det gav lidt et kick til min kaffeoplevelse. Og I dag sker det ganske ofte, når jeg brygger en cappuccino herhjemme, at der kommer kanel på toppen. 

Jeg har prøvet at finde ud af, hvor cappuccino egentligt stammer fra. Italien var mit eget bud. Og det viser sig ikke at være helt forkert. For populariteten af denne skønne drik, udbredes da espressomaskinen blev opfundet. I 1901 tog Luigi Bezzera det første patent på en espressomaskine. Og herfra gik det stille og roligt fremad. Og specielt efter 2. verdenskrig gik det stærkt med udbredelsen af cappuccino til resten af Europa. Italienerne drikker dog helst cappuccino til morgenmad sammen med en croissant eller andet bagværk. Resten af Europa – ja og efterhånden resten af verden – drikker cappuccino døgnet rundt. 

For øvrigt, så betyder Cappuccino faktisk lille hætte på Italiensk. Dette henviser til den lækre hætte af mælkeskum der afslutter cappuccinoen. 

Som til enhver anden berømthed, er der også til cappuccinoen tilknyttet nogle myter. Så vidt jeg kan læse mig frem, er der dog ingen af dem, man rigtig kan slå fast som sandheden, men jeg tænker der måske kan være noget om nogle af dem. Mange refererer til en munk ved navn Marco d´Aviano. Han var munk ved det der hed Capuchin ordenen. Deres kapper havde denne lækre mørke kaffe farve og så var de alle barberet skaldede. Så de lignede lidt en cappiccino når de sådan gik omkring. Faktisk kalder man det ”munkens hoved” når en cappuccino helt korrekt hældes op således, at der er en hvid ring der omkredser den mørke espresso kaffe. 

Helt kort kan man vel sige, at man tidligere har kaldt kaffe for en gudedrik, og hele historien om cappuccinoen viser vel bare, at også denne udgave af kaffe, er guderne værdig.